Cyber beveiliging

Als u op ons lijkt, dan voelt het waarschijnlijk alsof er ergens op internet een bedrieger rondloopt die toegang heeft tot elk persoonlijk detail van u en van iedereen die u kent. De realiteit is dat we allemaal meer toegang tot informatie hebben dan ooit tevoren. Sociale media, de opkomst van video-sharing sites en de komst van cloud computing hebben het opslaan van gevoelige informatie een stuk gemakkelijker gemaakt dan vroeger, maar niet noodzakelijk veiliger. Nu hackers en cybercriminelen voortdurend op zoek zijn naar manieren om ons digitale leven te infiltreren, kan het een constante uitdaging zijn om online veilig te blijven. Het maakt niet uit hoe voorzichtig u bent of welke voorzorgsmaatregelen u neemt; vroeg of laat zullen uw online activiteiten u achtervolgen. Met deze tien tips kunt u hopelijk voorkomen dat u het slachtoffer wordt van phishing-zwendel, social engineering-trucs en andere digitale trucs die bedoeld zijn om uw persoonlijke gegevens en informatie te onthullen – hoe goedbedoeld ze ook lijken.

Gebruik sterke wachtwoorden

Een eenvoudige manier om een phishing-zwendel te herkennen is het feit dat veel van de phishing-e-mails een link bevatten die u naar een website leidt waar u uw wachtwoord opnieuw kunt instellen. Dit is omdat hackers weten dat uw inloggegevens de meest waardevolle informatie zijn die ze kunnen krijgen. Je wachtwoorden moeten ten minste acht tekens lang zijn en bestaan uit een combinatie van letters, cijfers en symbolen. Idealiter zou je ook een mix van hoofdletters en kleine letters, leestekens en speciale tekens moeten hebben om het hackers moeilijker te maken om ze te kraken. Gebruik ook een wachtwoordmanager, zodat u ze niet allemaal hoeft te onthouden. Onthoud dat uw wachtwoord iets moet zijn waarvoor u zich zou schamen als iemand anders het zou zien. Als je denkt dat je geen wachtwoord kunt verzinnen dat jezelf in verlegenheid zou brengen, moet je misschien niet eens je wachtwoord opnieuw instellen.

Vermijd het downloaden van verdachte software.

Het is gemakkelijk om verleid te worden tot het downloaden van programma's die malware blijken te zijn. Het kan software zijn van een vriend of iemand die u kent via sociale media, maar het is belangrijk om te onthouden dat u nooit weet wat voor software iemand op zijn computer heeft gedownload. Ook al ben je op een openbare plaats, toch slagen hackers er vaak in om openbare computers te infiltreren terwijl ze geparkeerd staan in cafés, bibliotheken of andere openbare plaatsen. Malware kan uw gebruikersnaam en wachtwoord stelen en deze gebruiken om in te loggen op uw online accounts, dus u kunt het beste voorkomen dat u iets downloadt op een openbare computer. Maar zelfs wanneer u een privécomputer gebruikt, zijn er bepaalde risico's omdat u nooit weet wat voor software iemand op zijn pc kan hebben geïnstalleerd.

Blijf op de hoogte en wees voorzichtig tijdens het surfen.

Als u online bent, loopt u het risico van hackers die uw informatie willen stelen. U moet voorzichtig zijn bij het surfen op websites en ook opletten wat u downloadt en installeert op uw eigen computer. Je kunt jezelf veilig houden door op de hoogte te blijven en voorzichtig te zijn tijdens het surfen. Informeer jezelf voordat je gaat surfen over wat je doet, met wie je het doet en waar je het voor doet. Wees voorzichtig als je iets downloadt, of het nu van een vriend is, van een openbare computer of van een online dienst voor het delen van bestanden zoals Dropbox. Houd ook in de gaten wat je installeert, vooral op je eigen computer.

Bottom line

Uw wachtwoorden veilig en sterk houden, vermijden dat u verdachte software downloadt en op de hoogte blijven tijdens het browsen en installeren van programma's op uw computer zijn enkele van de beste manieren om veilig te blijven en uw gegevens te beschermen. Als u ooit vermoedt dat iemand probeert in te breken in uw account, wijzig dan zo snel mogelijk uw wachtwoord. Als u hierbij hulp nodig hebt, kunt u ook overwegen een cyber beveiliging deskundige in te huren om u te komen helpen.

Conclusie

Cybercriminelen zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om uw gegevens te stelen, dus het is belangrijk om op je hoede te zijn en je online informatie te beschermen. Dit kan een uitdaging zijn, vooral wanneer u probeert te controleren hoeveel informatie u online deelt, maar het is mogelijk. Uw wachtwoord veilig bewaren, op de hoogte blijven bij het surfen en downloads van openbare computers vermijden, zijn enkele van de beste manieren om veilig te blijven en uw gegevens te beschermen.